Èxit de la Campanya Salut per al Desenvolupament: el Govern es compromet a reforçar el personal sanitari als països empobrits

Campanyes // 10.02.2012

 

En la seva sessió del 27 de gener de 2012, la Comissió de Cooperació del Parlament, a proposta d'ICV-EUiA, va aprovar una resolució per la qual es compromet a reforçar el personal sanitari en els països empobrits. Aquesta resolució és fruit del treball de sensibilització i incidència que Farmacèutics Mundi i medicusmundi Catalunya porten a terme des de 2007, i que té com uns dels seus objectius evitar la fuga de cervells dels països empobrits.

 

El personal és una de les peces fomanentals dels sistemes de salut arreu. Tot i les esmenes de CiU i PSC, la Campanya Salut per al Desenvolupament va aconseguir que el Parlament català es comprometés a dedicar un percentatge de l'Ajut Oficial al Desenvolupament en salut a enfortir els recursos humans, i a implementar el Codi de Bones Pràctiques de l'OMS no fent polítiques actives d’incorporació de personal sanitari -com el reclutament en origen-, de professionals d’algun dels 57 països més empobrits, i a fer aquesta mateixa recomanació al sector privat. El Govern també es va comprometre a impulsar un pla de coordinació entre els responsables de l’Agència Catalana de Cooperació i del Departament de Salut per tal de donar l'assistència tècnica més adequada.

 

El 2010 l'OMS va aprovar un codi de bones pràctiques sobre contractació internacional de personal de la salut per tal d'aturar la fuga de cervells. Estudis recents mostren com, en el cas d'Àfrica Sudsahariana, s'han arribat a perdre més de 1.500 milions d'euros a formar metges que després treballen als països rics. Ja abans l'Organització Panamericana de la Salut havia mostrat la seva preocupació pel tema. Les dues ONG catalanes especialitzades en salut han aconseguit que Catalunya assumeixi les demandes de la Plataforma Europea d'ONG de Salut Action for Global Health per tal que els estats membres de la UE prenguin mesures per aturar el dèficit global de professionals de la salut.

Té sentit de reforçar el personal sanitari a altres països mentre s'acomiada personal de salut a casa nostra? La FCONGD treballa aquest tema des de 2004 i no fa tant, l'any 2008, va acompanyar aquestes dues ONG en la presentació d'un altre manifest al Parlament que exigia coherència entre les diferents polítiques públiques. La consellera de Salut d'aquell moment, Marina Geli, va proposar al ministre de Sanitat, Bernat Soria, contractar personal mèdic estranger per pal·liar la manca de personal mèdic a Catalunya.

La cooperació en l'àmbit de la salut, més enllà de l'atenció directa, ens ajuda a fer una lectura global dels sistemes de salut i a adonar-nos que el dret a la salut està amenaçat pels interessos privats, aquí i arreu. Si ja abans de les fortes retallades mancava personal sanitari a Catalunya i resultava una greu contradicció buscar personal qualificat als països empobrits, avui els nostres professionals han començat a emigrar. A Amèrica Llatina va ser després de les exigències dels organismes financers internacionals i de les privatitzacions de serveis que molt personal qualificat va emigrar i, encara avui, es deixen sentir les conseqüències d'això en la qualitat dels sistemes públics de salut, les mancances dels quals, paradoxalment, ha intentat pal·liar la cooperació.

 

Un altra ONG federada, Mans Unides, acaba de presentar la seva campanya anual i també està centrada en el dret a la salut el qual defensa com una qüestió de justícia social que exigeix compromís personal i polític: “tots ens sentim responsables de tots i cal que tant l'estat com la societat civil, assumeixin la part que els correspon”.

Comparteix-nos al facebook Compartir al Facebook