La FCONGD acull la presentació de la plataforma internacional Educacion global Research

Campanyes // 27.02.2012

Encara no donem crèdit a les càrregues policíaques contra l'alumnat de l'IES Lluís Vives de València, mobilitzat per la manca de serveis i condicions dignes i tractats com a enemic. Persones menors d'edat o molt joves, molt ben educades en valors, que defensaven el dret a l'educació, i que han tingut com a resposta del poder polític la criminalització i l'ús excessiu de la força. Quin és el missatge que enviem als nostre jovent a cop de porra? Quin és el model de societat que ens estan mostrant aquestes actuacions? I què aprenem de tot això l'alumnat d'arreu, els pares i les mares, els avis i les àvies, les seves amistats i la societat en general?

La història en ha deixat grans frases que ens recorden la importància de l'educació i del paper que juga tota la comunitat. Educa tota la tribu. Cada ciutadà i cada ciutadana i especialment aquells amb responsabilitats polítiques. Eduquem amb cada acte que realitzem, amb cada missatge que enviem, amb cada acció que premiem o recriminem. I això esdevé el nostre model social i de relacions. Alguns sectors segueixen apostant per una educació disciplinària, reclosa a les aules i als centres educatius, limitada a la repetició de continguts d'un currículum, i representada per les notes i per l'índex que ocupem a l'estadística mundial. Però res de tot això posa l'èmfasi en el desenvolupament de l'autoestima i de la salut emocional de les persones, ni a donar eines per a la construcció d'una societat democràtica, responsable, activa i participativa, capaç de denunciar sense por els abusos i les injustícies, i de viure i conviure amb respecte.

Davant els fets de València, ONG com Aministia Internacional i Save the Children han demanat a les autoritats l'obertura d'investigacions. Res d'estrany que davant les crisis i els conflictes socials a casa nostra ens manifestem com ho faríem fora de les nostres fronteres. Cada vegada serà més habitual i la nostra posició privilegiada ens ha de permetre connectar els nostres conflictes amb els d'arreu, que ja coneixem.

Les ONG eduquem i creiem en una educació compromesa amb els valors d'una ètica humanista, amb els principis de pau, de drets humans, de solidaritat, d'igualtat de gènere, de desenvolupament, de diversitat, de diàleg, d'autonomia, de compromís i d'esperit crític. La nostra evolució natural ens ha portat de l'educació per al desenvolupament a l'educació per a una ciutadania global, i compartim aquesta visió amb moltes escoles, professorat, associacions de lleure i de joves, entitats de barri i institucions, que fan feina en aquest sentit. Davant la crisi, calen propostes de treball en xarxa que ens ajudin a construir un altre model educatiu i de societat.

El projecte Education Global Research es presentarà a la FCONGD el proper dimecres 29 de febrer. Aquesta iniciativa, nascuda de la mà d'ONG com FERE-CECA i Intered, conjuntament amb universitats i el món educatiu, vol impulsar la investigació i la publicació de propostes d'educació global, tant pel que fa a enfocaments metodològics i creatius, com a avaluació o a sistematització d'experiències, entre d'altres. L'objectiu de la sessió és donar a conèixer el projecte, i buscar vies de col·laboració entre les ONGD i d'altres agents educatius especialitzats, com universitats, col·legis professionals, institucions i persones interessades en general.

L'educació en valors és imprescindible per viure, entendre i resistir les crisis econòmiques, polítiques i socials. Queda molt per fer, i avui més que mai és necessària que tota la societat assumim el nostre paper educatiu, amb valentia i coratge, per tal de construir un futur millor.

Més informació: educacio@fcongd.org

Comparteix-nos al facebook Compartir al Facebook