El Parlament reafirma el seu compromís amb la democratització de Guinea Equatorial

Internacional // 15.03.2012

 

El passat 9 de març l'entitat catalana Contri na Contri va denunciar la situació de pobresa i vulneració dels drets humans al país, en una compareixença davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat dels Parlament i amb presència de destacats líders de l'oposició equatoguineana.

 

Aquesta compareixença dóna resposta al compromís de seguiment adquirit pel Parlament després de l'aprovació, el 26 de maig de l'any passat, d'una resolució on es demanava la democratització del país. Amb aquesta resolució, la primera de l'Estat espanyol on es defineix el règim de Teodor Obiang com una dictadura i es demana la fi del règim i de la repressió, el Parlament de Catalunya va assumir també la tasca de traslladar al Govern de Catalunya i de l’Estat espanyol així com a la Unió Europea i a altres organitzacions internacionals, la necessitat de dur a terme les actuacions polítiques i diplomàtiques pertinents per a l’establiment d’un estat democràtic, de dret i social, a Guinea Equatorial. La seva aprovació va ser la culminació de diferents accions de la societat civil per donar suport a la vaga de fam de Juan Tomás Ávila, al febrer de 2011 i el seu precedent immediat és un manifest signat per polítics catalans i guineans a les jornades “Catalunya per Guinea”.

 

Durant la compareixença, Yolanda Aixelà, investigadora del CSIC i presidenta de Contri na Contri - “Un poble és un poble en pichi”, l'idioma criollo- va exposar la situació d'un dels països més injustos i desiguals del món: el tercer productor de petroli i gas de l'Àfrica Sudsahariana, i el país del món amb major diferència entre el seu PIB i el seu l'Index de Desenvolupament Humà. Guinea Equatorial ha multiplicat els ingressos provinents de les exportacions de petroli, i ha passat de 190 milions de dòlars el 2000 a 11000 milions el 2009, mentre que el 70% d'una població de 700.000 persones viu amb menys d'1 dòlar al dia. Guinea Equatorial comptava el 2010 amb una renda per càpita de 34.843 dòlars (a l'Estat espanyol és de 23.874 dòlars), però una esperança de vida de 49 anys i només un 54% de la població escolaritzada. Recentment els Obiang han estat notícia per la recent incautació, per part de la justícia francesa, dels seus “bens mal adquirits” a França.

D'altra banda, no fa ni un mes que Amnistia Internacional demanava l'alliberament de Wenceslao Mansogo, metge i defensor dels drets humans que pertany a l'únic partit opositor a la Cambra de diputats equatoguineana, que compta amb només un escó. Aixelà va advocar per acabar amb la greu situació de vulneració dels drets humans per sobre del interessos econòmics, i va destacar que la resolució del Parlament català era un fet històric que demostrava una sensibilitat diferent, i va recordar que les extorsions i amenaces als opositors al règim també es traslladen a l'Estat espanyol i a Catalunya, a través de l'ambaixada i els consolats.

Al Parlament es van sentir autocrítiques com la del PSC: “en moments determinats s'han deixat de banda el que haurien de ser els interessos d'afavoriment d'un canvi democràtic per uns interessos de caire econòmic” en al·lusió a la visita al país del president del Congrés dels Diputats, José Bono, acompanyat, entre d'altres, pel president de la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés, Josep Antoni Duran Lleida o Gustavo de Arístegui.

A la FCONGD hi ha set ONG que treballen directament o indirecta a Guinea Equatorial i, des del mes de febrer, compten amb un espai de treball i coordinació sobre el país, en el marc de la Confederació Catalana d'ONG.

Comparteix-nos al facebook Compartir al Facebook